Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Hakkında Genel Bilgiler, 19.06.2023

COĞRAFİ DURUMU

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Türkiye, İran ve Ermenistan arasında denize kıyısı olmayan Azerbaycan’a bağlı özerk bir cumhuriyet olup, Azerbaycan’ın ülkemiz ile tek kara sınırını oluşturmaktadır.

Türkiye tarafında Dilucu, Nahçıvan tarafında ise Sederek Gümrük Kapıları yer almaktadır. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Nahçıvan Şehri ile Iğdır Merkezi arası mesafe yaklaşık 160 km’dir. Dilucu/Sederek Sınır Kapıları yaklaşık olarak orta noktada bulunmaktadır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Ermenistan’la sınırı 246 km, Türkiye ile sınırı 17,706 km, İran’la sınırı ise 204 km uzunluğundadır.

Yüzölçümü 5.502,73 km2olup, büyüklük olarak Azerbaycan’ın yaklaşık %6,3’ünü oluşturmaktadır. Oldukça dağlık bir yapıya sahip olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde arazinin yaklaşık %20’si ova, %2’si ise ormanlıktır. Ovaların önemli bir bölümü tarıma elverişlidir. Zengin madensuyu, soda ve tuz kaynakları bulunmaktadır.

İKLİM

Karasal iklime sahiptir. Yazlar sıcak, kışlar soğuktur. Ilık geçen ilkbahar ayları yağışlı, sonbahar ise kuraktır.

Isı Ortalaması: Yaz aylarında ısı 40-45 dereceye yükselebilmekte, sert kış şartlarında ise –25 dereceye kadar düşebilmektedir. Gece-gündüz ve yaz-kış ısı farkı büyüktür.

NÜFUS, DİL ve DİN

Toplam Nüfus:465.194 (31 Aralık 2022 tarihi itibariyle)

Resmi Dil:Azerbaycan dili

Din:Nüfusun %99,9’u Müslümandır.

YÖNETİM ŞEKLİ

İcra gücü AzerbaycanCumhurbaşkanı’nın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ndeki Yetkili Temsilcisinde toplanmıştır. Yasama görevi ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi (Parlamento) tarafından yerine getirilmektedir. Ali Mecliste 5 yıllık bir süre için seçilen 45 milletvekili bulunmaktadır. Ali Meclis Başkanının teklifiyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından atanan Başbakan, Bakanlar Kurulu (Nazirler Kabineti) ve bazı Bakanlıkların işlerini gören Komite Başkanlıkları mevcuttur. Özerk Cumhuriyetin şehir ve ilçeleri İcra Hakimiyetlerinin Başçıları (Valiler) tarafından idare edilir. İcra Hâkimiyetlerinin Başçıları (Valiler) da Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti (NÖC) Ali Meclis Başkanının teklifi ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından tayin edilir.


Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Nahçıvan şehri ile Şerur, Şahbuz, Culfa, Babek, Ordubad, Kengerli ve Sederek rayonlarından oluşmaktadır.

EKONOMİK DURUM VE GÖSTERGELER (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet İstatistik Komitesi 2022 yılı resmi verileri)

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti 2004 - 2014 yıllarında ekonomik olarak hızlı bir kalkınma yaşamıştır. Birçok üretim kolunda faaliyet gösteren şirket ve fabrikalar kurulmuş olup, özellikle inşaat malzemeleri, mobilya, maden ve meyve suyu üretilmekte ve ihraç edilmektedir.

GSYİH:1milyar 823 milyon 982 bin ABD Doları

GSYİH Kişi Başı:3.987 ABD Doları

Büyüme Hızı:%3,3

Türkiye'den ithalat (2022 yılı): 87.947.048ABD Doları

Türkiye'ye ihracat (2022 yılı):18.308.367 ABD Doları

Ülke Para Birimi:Manat

Kur oranları (Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki İdaresi verilerine göre24 Mayıs 2022 tarihi itibariyle):

1 ABD Doları 1.7000 Manat

1 Avro 1.8624 Manat

1 TL 0.0720 Manat

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet İstatistik Komitesi’nin web sitesiden Nahçıvan hakkında daha geniş istatistiki bilgi edinilmesi mümkündür.

Turist sayısı: Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni 2021 yılında 413.357 turist ziyaret etmiştir.

NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURİYETİ’NDEKİ YABANCI TEMSİLCİLİKLER

Yabancı Diplomatik Temsilcilik Adedi:2 tane Başkonsolosluk (Türkiye ve İran İslam Cumhuriyeti)

TURİZM

Nahçıvan’da gezilebilecek tarihi ve turistik yerler:Nahçıvan tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmış kadim bir yerdir. Bu bakımdan gezilebilecek çeşitli tarihi yapılar bulunmaktadır.

Bunların başlıcaları şunlardır: Mümine Hatun Türbesi, Yusuf Küseyir oğlu Türbesi, Nahçıvan Han Sarayı, Nuh Peygamberin Kabri, Karabağlar Mimarlık Kompleksi, Aza Köprüsü, Nahçıvan Cuma Mescidi, Ordubad Cuma Mescidi ve Haydar Mescidi.

Kuran’ı Kerim’de kıssası geçen Ashab-ı Kehf’in mağarasının Nahçıvan’da olduğuna inanılmaktadır. Bu mağara Nahçıvan’a gelenlerin başlıca ziyaret mekânları arasında yer almaktadır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde Ordubad Rayonu’nda bulunan Gemikaya ve civarında yapılan arkeolojik çalışmalarda tarihi M.Ö. 5.000’lere ait olduğu düşünülen resim ve yazılar bulunmuştur. Bu yazı ve resimler Nahçıvan’daki insan yerleşimlerinin çok eskilere dayandığının kanıtı olarak sunulmaktadır. Ayrıca Hz. Nuh’un gemisinin son olarak Gemikaya dağına geldiği ve zaman içinde burada taşlaştığı ileri sürülmektedir.

Sağlık Turizmi:Nahçıvan’da astım hastalarının tedavisine yönelik olarak Duzdağ Fizyoterapi Merkezi ve ayrıca deri hastalıklarının tedavisi için Culfa bölgesinden Darıdağ Arsenikli Su Tedavi Merkezi bulunmaktadır.

Nahçıvan’a nasıl gelinir?

Nahçıvan’a ulaşımın en kolay yolu Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Nahçıvan arası seferleridir. Iğdır Havaalanı’nın açılması ile birlikte, havayolu ile Iğdır’a intikal edip, özel araçlarla Iğdır üzerinden karayolu ile Nahçıvan’a gelinmesi de mümkündür. Dolayısıyla karayolu ile Iğdır’a, oradan da Nahçıvan’a gelmek de ayrı bir alternatiftir.(Iğdır-Nahçıvan arasında düzenli olarak yapılan otobüs seferleri pandemi nedeniyle geçici olarak yapılamamaktadır.)

Azerbaycan Hava Yolları (AZAL) Nahçıvan-Bakü arasında seferleri vardır. Yabancılar için ücret 70 Manattır (yaklaşık 42 ABD Doları).

Nahçıvan’da nerede kalınabilir?

Duzdağı Oteli: 120 AZN (Kahvaltı dahil 2 kişilik standart oda); Tebriz Oteli : 115 AZN (Kahvaltı dahil 2 kişilik standart oda); Grand Hotel: 80 AZN (Kahvaltı dahil 2 kişilik standart oda) Saat Meydanı Otel: 120 AZN (Kahvaltı dahil 2 kişilik standart oda) Nahçıvan Palas Otel 100 AZN (Kahvaltı dahil 2 kişilik standart oda)

Nahçıvan’daki tarihi, turistik yerler, oteller, restoranlar, sağlık turizmi imkânları, el dokumaları, halılar vb. hakkında daha detaylı bilgi için Nahçıvan Turizm Bilgi Merkezi’nin web sitesiziyaret edilebilir.

NAHÇIVAN’DA EV KİRALAMAYA İLİŞKİN BİLGİLER

Ev Kiralamada Başvurulan YöntemKişiler arası anlaşma veya emlak büroları.

Ortalama Ev Kira Düzeyi:Aylık 350-400 ABD Dolarından başlamaktadır.

EĞİTİM

Nahçıvan'da ilkokul ve lise aynı binada bulunmaktadır. Rusça eğitim veren 3 No’lu devlet ilköğretim okulu haricindeki diğer okullarda Azerbaycan dilinde eğitim hizmeti verilmektedir. Okul öncesi eğitim için çocukların gidebilecekleri Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı'na bağlı kreşler vardır. Az sayıda özel kreş de vardır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde üç üniversite mevcut olup, Nahçıvan Devlet Üniversitesi (NDÜ) NahçıvanÜniversitesi (Özel) ve Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’dür.

NDÜ’nün Mimarlık, Rus Dili ve Edebiyatı ile Müzik bölümleri ÖSYM üniversite tercih kılavuzunda yer almakla birlikte Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümlerinde de eğitim verilmektedir. Nahçıvan Üniversitesi ile NDÜ’de bazı bölümlerde yüksek lisans ve doktora eğitimi alınması mümkündür. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde 1329 öğrencimiz yükseköğretim kurumlarında eğitim almaktadır. Üniversiteler hakkında daha detaylı bilgi için ilgili üniversitelerin resmi web siteleri ziyaret edilebilir.

NAHÇIVAN’IN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLER

Nahçıvan tarih boyunca yetiştirdiği devlet ve ilim adamları, sanatçılar, mimarlar, şair ve edebiyatçıları ile ön plana çıkmıştır. Bunlar arasında ilk akla gelen Azerbaycan’ın Ulusal Lideri merhum Haydar Aliyev’dir.

Nahçıvan’da Haydar Aliyev Müzesi bulunmaktadır. Burada Azerbaycan Ulusal Liderin hayatına ilişkin belgeler, fotoğraflar, şahsi eşyaları, hakkında yazılmış kitaplar yer almaktadır.

Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı merhum Ebulfez Elçibey de Nahçıvanlıdır. Mutasavvıf Baba Nimetullah Nahçıvani (Türbesi Akşehir’dedir), Mimar Acemi Nahçıvani, devlet adamı/düşünür Fahrettin Hinduşah Nahçıvani, şair/yazar Hüseyin Cavid, âlim Nasiruddin Tusi, kimyager Yusif Mammadaliyev, yazar Celil Memmedguluzade, yazar/tiyatro sanatçısı Memmed Said Ordubadi, ressam Behruz Kengerli, şair Mehmet Araz’ı da bunlar arasında saymak mümkündür. Günümüzde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin üst yönetiminde birçok Nahçıvanlı isim yer almaktadır. Nahçıvan'da doğan ancak daha sonra İstanbul'a giderek20'inci yy Türk sanatının en büyük ressamlarından biri olarak ün kazanan İbrahim Safi (Safiyev) de Nahçıvan'ın yetiştirdiği en büyük değerlerdendir.

Atatürk

Pazartesi - Cuma

09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

Konsolosluk Şubesi Müracaat saatleri: 09:00-12:30 ve 14:00-17:00
1.01.2024 2.01.2024 Yılbaşı Tatili
20.01.2024 Milli Matem Günü
8.03.2024 Kadınlar Günü
20.03.2024 24.03.2024 Nevruz Bayramı
10.04.2024 11.04.2024 Ramazan Bayramı
9.05.2024 Faşizme Karşı Zafer Günü
28.05.2024 Respublika Günü (Cumhuriyet Bayramı)
15.06.2024 Milli Kurtuluş Günü
15.06.2024 16.06.2024 Kurban Bayramı
26.06.2024 Silahlı Kuvvetler Günü
29.10.2024 Cumhuriyet Bayramı
8.11.2024 Zafer Günü
9.11.2024 Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı Günü
31.12.2024 Dünya Azerbaycanlıları Dayanışma Günü